1. Saltar al menu
  2. Saltar al contingut
  3. Saltar al peu

On va ser la batalla final del comte Guifré?

 

Segons la història i diferents tradicions medievals, l’agost de l’any 897 el comte Guifré va ser ferit de mort en una batalla contra l’exèrcit andalusí (provinent de les terres de Lleida i Tudela, aleshores situades a Al-Andalus) no molt lluny de Barcelona.
En aquella època, els exèrcits sarraïns travessaven la frontera (situada al riu Llobregat) i atacaven les terres del comtat de Barcelona gairebé cada estiu, saquejant i cremant tot el que podien. L’agost de l’any 897, el comte Guifré va voler plantar cara als sarraïns lluny de les poderoses muralles de Barcelona i va encapçalar un exèrcit que va combatre contra les tropes del cabdill Lubb o “Llop” a un lloc que els cronistes de Còrdova anomenen “Aura”. Guifré va ser ferit de mort en la batalla, que va perdre, i els andalusins van cremar i saquejar el “castell d’Aura”. Segons la llegenda tradicional, el rei franc va visitar Guifré en el seu llit de mort, va sucar quatre dits en la sang de les seves ferides i va dibuixar quatre barres de sang a l’escut del comte de Barcelona.
L’antiga llegenda planteja dues qüestions en relació amb la història de Catalunya. Com va néixer realment la bandera catalana? On era aquest lloc anomenat “castell d’Aura”?
En realitat, es desconeix exactament quan va començar a utilitzar-se el senyal de les quatre barres com a escut i senyera del comtat de Barcelona i després de Catalunya. La presència del rei franc al lloc de la batalla és històricament impossible, però és probable que d’alguna manera el símbol de les quatre barres estigui associat a Guifré i a la seva darrera batalla.
Pel que fa al lloc anomenat “castell d’Aura”, hi ha diverses teories, cap d’elles confirmada, que el situen al Solsonès, a prop de Cerdanyola, a Bigues i Riells… Segons l’historiador Ramon Martí (UAB), el lloc d’Aura estava situat probablement a prop de l’actual Terrassa...